Education

I am not a good educator, but I educate myself to be better....

IELTS
1) HOW MUCH WILL IT COST to sit for the IELTS?

Blogger Guide
1) Pop-out window comments
2) Tips to beautify your blog
3) Tips to beautify your blog

Narrative Essay
1) A Magic Castle of Love
2) Drama (script writing)

Academic Writing
3) Hostel 'Sweet' Hostel (Magazine column - The Buzz)
4) Honeymoon Life in Campus (Magazine column - The Buzz)
5) Studying locally or oversea? (Magazine column - The Buzz)
6) Daily Journal

4 comments:

  1. Assalamualaikum kak ninie, nak mintak pendapat kak ninie sikit boleh tak? nak tanya..apa pendapat kak ninie antara sambung study (master) atau kerja dalam industri? saya ni baru je habis praktikal bulan 4 yang lepas..famili galakkan saya untuk sambung master memandangkan pointer CGPA saya cemerlang setiap semester dan umur pun baru 23..kawan-kawan pula duk sarankan kerja dulu untuk working experience sebab sekarang ni employer nak tengok pengalaman kerja..hmm..i am in dilemma right now..apa pendapat kak ninie? please help me T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam adik anonymous. maaf sgt2 lambat baca, baru sempat balas...alahai. Terima kasih atas pertanyaan yg diajukan. InsyaAllah jwb setakat termampu.

      Sambung master dulu ke kerja industri?: Org kata benda ni kna tepuk dada tanya selera. Masalahnya sukar utk mengenalpasti selera sendiri, btul x? hehe... Apabila kata hati x dpt dituruti (termasuk sudah solat istikharah), kadang2 di saat begini, saranan keluarga perlu diambil kira juga. Mula2 adik tnya diri sendiri, knp master? Knp kerja? Master yg bagaimana (coursework/mixed-mode/full research)? Kerja bagaimana (kos sara hidup/gaji/jarak/penempatan)? Apa yg perlu adik fikir: No.1 ialah KEPERLUAN. What do you need at this moment? No.2 ialah KEWANGAN. Can you afford your master's programme + postgraduate life? OR Can you afford living a new life as an adult with your salary (at the moment)?

      Pendapat peribadi sy, kalau adik ada impian utk sambung PhD suatu hari nanti, lebih baik sambung master terus. Ye x? Bila dah keje nanti byk pula komitmen lain, termasuk faktor umur yg meningkat. Senang kata, jadi malas pula nk belajar smula. TAPI…ramai aje yg dah keje, lepas tu lama2 sambung master. Ok je diorang. Kita kena kenal diri kita mcm mana. Kalau adik jenis yg nk jimat masa dan ikut saranan keluarga (sy la tu…haha), elok juga sambung master trus…time semangat lg nk belajar ni…hehe. Kalau nk jimat masa, pilih ‘master by coursework’ yg memerlukan masa yg lebih singkat utk habis, berbanding ‘master by research’. Lepas tu boleh la kerja. Lagipun sesetengah kerja industri hanya tgk ijazah, x tgk master kita. Tp elok adik ada master tu, x rugi pun…utk bekalan nanti nak sambung PhD pula bila2 rasa perlu. Ilmu banyak dpt sbb kelas2 dan assignments. CUMA…kalau adik jenis yang x minat exam, buat assignments dan masuk2 kelas dah mcm degree dulu, boleh la sambung master by full research, yang memakan masa lebih lama iaitu 2 tahun minimum (kebiasaannya). Mcm akak…hehe. Biasanya yg sambung full research ni org2 yg mmg niat nk sambung PhD dalam waktu terdekat. Urusan menjadi lebih mudah kerana pengalaman dalam bidang penulisan dan penyelidikan lebih byk. Cuma masa sahaja lebih lama. Tapi, kalau sambung yg coursework pun tiba2 lepas tu adik nak sambung PhD pula pun xde masalah juga. Nanti byk kelas2 seperti kursus metodologi yang ditawarkan di awal semester. Jgn risau. Dua2 ada kebaikan dan kelemahan. Ikut selera dan KEPERLUAN masing2.

      Harap sikit sebanyak dpt membantu. Jika perlukan respon yg cepat, adik bleh tinggalkan no. whatsapp/alamat email kat bawah ni. Jangan risau, ia tidak akan diluluskan utk tontonan umum….hehe.

      Delete
  2. Terima kasih kak ninie atas respon yang sangat membantu..^_^ tiba2 rasa semangat pulak nak sambung master lepas baca apa yang kak ninie tulis..hehe..kak ninie,nak tanya 3 soalan boleh x?..hee...maaf tanya banyak2 pulak ..hmm..1) susah ke master ni? saya berhajat nak sambung Master in Islamic banking and Finance by coursework je sebab degree pun dah dalam bidang tu..CUMA, penguasaan bahasa inggeris saya biasa2 je kak ninie..bila fikir tentang penguasaan bahasa, susah hati pulak nak buat thesis, research atau project paper tu semua..huhu
    2) Bila dah graduate nanti, master pun ada kelas2 tertentu ke? macam Ijazah Sarjana Kelas Pertama/ Kedua?
    3) Macam mana kak ninie handle master by research tu selama 2 tahun? Boleh cerita sikit tak? Pembahagian masa sepanjang tempoh belajar tu macam mana?

    To be honest, saya selalu follow up setiap post kak ninie dalam blog ni..hee..Saya kagum dengan achievement kak ninie..suka tengok perkongsian cerita2 kak ninie..no wonder kak ninie dapat Anugerah Naib Canselor ..selempang pink tu..hee..tahniah akak ,belajar tinggi2 sampai UK..I am so proud of you...

    Harap kak ninie sudi menjawab dan respon soalan-soalan di atas..terima kasih sangat2 atas setiap maklumbalas dari kak ninie..minta maaf banyak susahkan akak taip panjang2..hee
    oh ya..akak pun boleh reply post ni via my email (ct_masyitah95@yahoo.com) atau pun reply kat bawah ni. Terima kasih kak ninie..>_<

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you again for your message. No problem at all. Worry not, my girl…for I am glad to have you stopping by. Although I’m probably not the best person to answer your questions, I’ll try to at least clear your doubts ya!
      Respon untuk soalan:
      1) Cuba dulu baru tahu. Elok sangat2lah tu master coursework program yg sama (selari dengan 1st degree). Gerenti x susah pun…hehe. Pasal penguasaan Bahasa inggeris, you don’t even need to worry about that at all. Nanti sv akan guide. Kalau bleh buat ‘academic project’ akhir semester 1st degree ni, insyaAllah boleh buat ‘dissertation’ utk master coursework nanti. Lebih kurang je, walaupun lagi tebal dan kena tambah kerajinan berganda2, mesti boleh punya!

      2) Master by coursework ni mcm 1st degree. Ada pointer/CGPA/GPA setiap semester dan akhirnya. So automatik ada ‘kelas’. Tp biasanya kalo rajin sikit, mesti dapat 1st class punya! Sbb kelas x byk mcm 1st degree dah, assignments je la kena score….hehe. Sbb assignment jauh lebih mencabar dan kena pikir/baca bnyak.

      3) I am so not the right person to answer this for I don’t have rules myself. But I always told myself to go with the flow. But when there’s no flow, make the journey flow! Sbb otak akak xla jenis yg genius terus boleh buat, byk kna belajar. Skang pn byk lg x reti. Sebenarnya setahun (2 semester pertama) tu di awang-awangan xtahu ape2 lg. Adalah biasa bagi segelintir bdk2 master by research (social science) utk berjimba, membazir masa sbb xtahu apa2, x pandai, malas dan byk lg sifat mazmumah…kihkih. Sbb first time nak buat thesis kan. Dah la xde kelas, free and happy all day. Buat master by research ni mcm 1st time naik kayak kat tasik Shah Alam gitu. Mula2 pelan2 kayuh la kat gigi tasik sbb kalau kayak terbalik, sempat la berenang ke tepian…kalo x pandai berenang pun, sempat capai akar2 pokok kalo ada atau org bleh tolong selamatkan. Lama2 lepas byk kali try and error…. rasa dh rasa pandai sikit, kayuh balik ke tengah…lama2 berani la explore dan menikmati keindahan sekitar tasik tu. Sampai masa dipanggil naik ke darat (dah nk tutup kedai), kena la tamatkan juga ‘pengembaraan’ tu. Kalau ada tempat yg x sempat pusing, kayuh cepat2 bagi abis, sbb dh bayar kot…haha….baru balik ke jeti anta kayak on time. Siap!!! Pastu dh boleh balik umah tido dan teruskn kehidupan…haha. X puas main lagi??? Xpe, esok bleh datang lagi sambung pengembaraan.

      Delete